История на построяването

Изграждането на заслон “Велийца” започна през лятото на 2018 година, като първоначалната идея за създаването му бе обсъдена от Муса Гулит от село Орцево и Васил Тодев от сдружение “Байкария”. Автор на архитектурният проект на заслона е Николай Маринов, а  самото изграждане беше извършено в рамките на девет кампании с обща продължителност 43 дни в периода 2018 – 2020 година. В изброените кампании се включиха общо 85 души, като особено дейно участие взеха Евгени Монов, Мартин Георгиев, Павел Сидеров, Иван Илиев, Антония Вичева, Емил Иванов, Милко Милев, Валентин Хаджийски, сем. Караколеви, Васил Тодев. Пълният списък на участниците в изграждането на заслона може да видите по-долу.

 

Изграждането на планински заслон никога не е лесна задача, но когато тази задача срещне подкрепата на достатъчно голяма група хора, тя става много по-лесна за изпълнение. В случая със заслон “Велийца” над 100 души подпомогнаха с труд, знания и средства това начинание. Основната трудност, с която трябваше да се справим, бе относителната отдалеченост на мястото, предвидено за изграждане на заслона. Улеснение в това отношение представляваше фактът, че до мястото водят сравнително добре поддържани горски пътища, което ни позволи да транспортираме всички необходими материали с помощта на моторизиран превоз. В това отношение разчитахме на собствени превозни средства, но съществена помощ оказаха Мустафа Кавунски, Али (от Орцево), Исмаил Али (Даскала от Орцево), Кънчо Цвятков. Друга трудност представляваше липсата на постоянно електричество за захранване на необходимите инструменти, като за целта използвахме електрически генератор и акумулаторни инструменти. Тук съществена беше помощта, оказана от Павел Сидеров, Мартин Георгиев, Емил Иванов, които предоставиха лична техника. 

 

Както се вижда, самото изграждане не беше непрекъснат процес, а имаше кампаниен характер поради факта, че основните участници в процеса разполагат с ограничен ресурс от време, който трябваше да се използва оптимално през топлите месеци на годината.

 

Цялостното ни усещане след приключване на основните дейности по строежа на заслона е за удовлетвореност, предвид условията на работа, кратките срокове за изпълнение и резултата от свършената работа. По-долу представяме възможно най-изчерпателно описание на извършените дейности, използваните материали и разходваните средства за построяване на заслона.

Кампании

Кампании 2018 година

Кампания №1. 6 – 10.06.2018 година. Първата кампания беше и най-масова, тъй като чрез нея трябваше да изградим основната конструкция на заслона, като най-голяма трудност и обем работа изискваше беленето на ритловици и капаци. В тази кампания взеха участие 42 души и в рамките на пет дни успяхме да издигнем основната конструкция на заслона, включително да облицоваме покрива с ламперия, както и да подготвим (обелим) достатъчно ритловици и капаци, необходими за покриването на покрива. Успоредно с това поставихме пешеходна маркировка на маршрутите Орцево – заслон “Велийца” и Орцево – Перушинска махала – седлото, както и указателни табелки на няколко ключови точки – поляната под връх Велийца, кръстопътя при заслона, кръстопътя при седлото източно от Перушинска махала и в село Орцево. 

 

Кампания №2. 18 – 21.07.2018 година. Втората кампания от изграждането на заслона бе съчетана с проведения от сдружение “Байкария” детски лагер, наречен “Диви Родопи”. В кампанията взеха участие 14 деца и 10 възрастни. В рамките на тези четири дни успяхме да покрием покрива с винил и дървени капаци. Успоредно с това наковахме с ламперия стените на горния етаж. Децата участници в лагера бяха заети с изработването на указателни табелки, които монтирахме на различни ключови точки в района, както и с полагането на пешеходна туристическа маркировка по маршрута от село Бел камен през махалите Бичкова и Коренарска до Орцево.

 

Кампания №3. 27 – 30.09.2018 година. В последното за 2018 година събиране група от десет души завършихме покриването на покрива с дървени капаци, импрегнирахме конструкцията с горяло масло и “опаковахме” горното помещение с найлон и декоративна ламперия т.е. то вече беше пригодно за ползване при извънредни условия. Временно наковахме и ламперия по стените на долния етаж, за да осигурим завет.

 

Края на тази кампания бе увенчан с тържествен курбан, подготвен от Муса Гулит, с което официално обявихме първия етап от строителството за приключен.

Кампании 2019 година

В края на пролетта на 2019 година започнахме онлайн кампания за набиране на средства. Именно успешната реализация на тази кампания и финансовата подкрепа, която получихме от познати и непознати съмишленици, ни позволи да завършим успешно основния етап от изграждането на заслона.

 

Кампания №4 19 – 25.07.2019 година. Това бе втората мащабна кампания по изграждане на заслона. В рамките на седем дни и с участието на 26 души успяхме да завършим горния етаж, като включително поставихме прозорци от поликарбонат и байцвахме декоративната ламперия. Довършихме и покрива като обшихме с тънка ламарина билото и фугата, която се образува при срещата на капаците. Изградихме компостна тоалетна в дерето под заслона. Извършихме и подсилване на основите на дървената конструкция, като ги изолирахме с ламарина и бетонови отливки.
На долния етаж изградихме дървена скара, върху която започнахме поставянето на дюшеме. Оградихме дворно пространство с дървена ограда от белени и импрегнирани с горяло масло ритловици. Започнахме и изграждането на камина, която да служи за отопление на заслона.

 

Кампания №5 5 – 8.08.2019 година. В рамките на тази кампания група от 14 души работихме по завършване дюшамето на пода на първия етаж, както и изграждането на стените, включващо поставяне на фасадна и вътрешна ламперия, мембрана и изолираща вата между тях. Оформихме прозорците и импрегнирахме с масло ламперията на първия етаж. Опитахме да завършим камината, включително да монтираме горната част на комина, но, за съжаление, това беше неуспешно заради неправилно изработена заготовка. 

 

Кампания №6 1-6.09.2019 година. В последната за годината кампания бяха монтирани прозорците на първия етаж, входната врата, стените на предверието. С вата и монтажна пяна бяха “опушени” отвори и цепнатини и по този начин заслонът доби почти завършен вид. Монтирахме и новата заготовка за комин на камината, но, за съжаление, въпреки това камината продължи да “връща” дим в помещението, което ни наведе на мисълта, че трябва да я преосмислим изцяло и да монтираме печка на дърва на нейно място.

 

Малко по-късно същата година, т.е. през месец ноември, качихме постелки и дунапренени матраци за спалното помещение, с което работата ни за тази година беше приключена.

Кампании 2020 година

Кампания №7 8-11.06.2020 г. За четири дни в началото на юни 2020 година малка група от 7 души работихме по изработката на мебелите т.е. маси, пейки, миндери и плотове, които поставихме в трапезарията. Успоредно с това завършихме вътрешните стени на предверието и лакирахме мебелите. Заслонът бе цялостно почистен и снабден с необходимата посуда. 

 

Кампания №8 4-7.09.2020 г. Отново мащабна кампания с участието на 25 души. В рамките на 4 дни прокопахме траншея, в която положихме маркуч, довеждащ вода в заслона. Водата е отклонена от малка шахта непосредствено над горната чешмичка. Инсталиран е спирателен кран, а в двора на заслона обособихме корито. Успоредно с това работихме по “ремонта” на камината, чиято бетонова плоча бе прорязана, за да можем да инсталираме печка в този отвор. Печката пасна добре и след първоначално обгаряне заработи нормално. В края на кампанията преместихме огнището в ъгъла на дворното пространство и направихме цялостна оборка на заслона и близката околност.

 

Кампания №9 2-4.11.2020 г. В рамките на тази заключителна за 2020 година кампания инсталирахме соларна система за електричество и тапицирахме със зебло тавана на първия етаж. Нарязахме и нацепихме част от дървата, осигурени от ЛРД “Бабяк”, и по този начин подготвихме заслона за предстоящия зимен сезон.

Участници

В дейностите по изграждане на заслона взеха участие над 80 души, на които изказваме искренна благодарност за положените усилия, отделеното време и средства. Тук прилагаме паметен списък на хората, взели участие в изграждането, като предварително се извиняваме, ако поради небрежност сме пропуснали някого!

1. Евгени Монов;
2. Емил Иванов;
3. Оги Стоянов;
4. Михаил Караколев;
5. Бистра Караколева;
6. Милена Караколева;
7. Калоян Караколев;
8. Калина Караколева;
9. Неда Дамянова;
10. Руми Йотова;
11. Ивайла Николова;
12. Стела Калоянова;
13. Василии Миланов – Призрака;
14. Емилия Зафираки;
15. Антония Вичева;
16. Десислава Михайлова;
17. Елена Тюкенова;
18. Мартин Карачоров;
19. Силвия Витанова;
20. Зорница Лазарова;
21. Таня Атанасова;
22. Димитър Грозданов;
23. Зорница Стоянова;
24. Биби и Тити;
25. Муса Гулит;
26. Северина Митева;
27. Симона
28. Гергана Ангелова;

29. Димитър Трифонов;
30. Симеон Найденов;
31. Никола Арсов;
32. Агнюс Чикараускас;
33. Мартин Георгиев;
34. Круна Домич;
35. Иван Пенчев;
36. Валентин Хаджийски;
37. Венко;
38. Никол Момчилова;
39. Андреас Зафиракис;
40. Стайко Хаджийски;
41. Иван Илиев;
42. Деница Георгиева;
43. Павели Сидеров;
44. Лилия Златанова;
45. Яна Савова;
46. Николай Делчев;
47. Иван Ганев;
48. Милена Тошева;
49. Дани Вакрилов;
50. Галя Стоянова;
51. Дара;
52. Антон Начев;
53. Николай Начев;
54. Недко
55. Антония;
56. Васил Марков;

57. Асен Салкин;
58. Костадин Лазаров;
59. Милко Милев;
60. Мустафа Кавунски;
61. Али Шех;
62. Рая Ангелова;
63. Митака;
64. Димитър Димитров;
65. Милена Димитрова;
66. Станислав Николов;
67. Вихра;
68. Диана Късметска;
69. Лили;
70. Алберт;
71. Нели;
72. Тихомир Коцев;
73. Сем. Тотеви;
74. Иван Стойков;
75. Виктория Наумова;
76. Диана Ненова;
77. Сашка Витанова;
78. Петър Велков;
79. Спаска Пеева;
80. Алберт;
81. Ангелина Колчагова;
82. Бината (Орлето);
83. Али (Бабяк);
84. Васил Тодев

Дарители

Изграждането на заслон “Велийца” нямаше да е възможно или най-малко щеше да бъде доста по-трудно, ако тази инициатива не беше подкрепена финансово от познати и непознати симпатизанти на идеята. Изказваме своята благодарност към всеки, който ни гласува доверие и се надяваме, че дарените средства са изразходвани по най-оптимален начин! Общата стойност на събраните до края на октомври 2020 година парични дарения (по банка и в брой) е 7859 лв.

Тук прилагаме паметен списък на дарителите подсигурили финансово изграждането на заслон “Велийца” и отново се извиняваме, ако сме пропуснали някой!

1. Сем. Караколеви;
2. Зорница Стоянова;
3. Мирослав Рачев;
4. Кирил Апостолов;
5. Български Планинарски Съюз;
6. Александър Павлов;
7. Деспина Кънева;
8. Деница Варадинова;
9. Иван Стоев;
10. Павел Сидеров;

11. Анонимен дарител;
12. “Палахутев травел”;
13. Йордан Георгиев;
14. Нейчо Тодоров;
15. Милена Плахт;
16. Иво Кавалджиев;
17. Геновева Колева;
18. Милена Тошева;
19. Милко Милев;
20. Кънчо Цвятков;

21. Юлиан от Димово;
22. Георги Палахутев;
23. Ясен;
24. Криси;
25. Данаил Цонков;
26. Антония Вичева;
27. Румяна Павлова;
28. Йордан Динков;
29. Синиша Веселинович;
30. Колективно дарение в касичка по време на строителството.

Използвани материали и изразходвани средства за изграждане на заслона

Тук прилагаме описание на закупените и използвани материали за изграждането на заслона, както и описание на останалите разходи, които сме направили. Към края на ноември 2020 година вложените средства в изграждането на заслона възлизат на 11 556 лв. в т.ч. 7859 лв. дарения и 3697 лв. собствени средства. 

Кампания №1.

 

1. Железария (пирони, винтове, боя, инструменти, четки) – 210 лв
2. Гориво – 55 лв
3. Храна и напитки – 660 лв
4. Печат карти – 50 лв
5. Дървен материал – капаци, ламперия, транспорт – 660 лв

 

Всичко за кампания №1 – 1635 лв.

Кампания №4

 

1. Железария, вкл. крепежи, импрегнатор, инструменти, посуда – 740 лв
2. Храна и напитки – 745 лв
3. Дървен материал вкл. дюшеме 36 кв.м., облицовъчна ламперия 40 кв.м., греди 1.5 куб.м. – 821 лв
4. Гориво автомобили, резачки, генератор, газ – 278 лв
5. Тухли, цимент, гориво, вар – 390 лв
6. Тръба ф160 за комин и ламаринки – 163 лв
7. Поликарбонат за прозорци – 300 лв
8. Стълба – 129 лв
9. Заплащане зидар камина – 100 лв
10. Други (ремонт бус) – 20 лв

 

Всичко за кампания №4 – 3686 лв

Кампания №7

 

1. Дървен материал за мебели – 170 лв
2. Храна и напитки – 244 лв
3. Гориво – 120 лв
4. Железария – 72 лв

 

Всичко за кампания №7 – 606 лв

Кампания №2

 

1. Железария – 168 лв
2. Дървен материал – 605 лв
3. Храна – 45 лв

 

Всичко за кампания №2 – 818 лв.

Кампания №5

 

1. Импрегнатор, балатум 6 кв.м., такер и скоби – 170 лв
2. Дървен материал вкл. дюшеме 20 кв.м. и фасадна ламперия 35 кв.м. – 550 лв
3. Транспорт на материали от Велинград – 120 лв
4. Храна – 303 лв
5. Гориво – 30 лв
6. Железария – 20 лв

 

Всичко за кампания №5 – 1193 лв

Кампания №9

 

1. Кабел и осветителни ленти – 60 лв
2. Панел и контролер – 212 лв
3. Акумулатор – 150 лв
4. Винкел за стойка – 20 лв
5. Зебло – 190 лв
6. Печат табели – 30 лв
7. Пожарогасител и гориво – 25 лв
8. Железария – 37 лв
9. Вата, лепило, пяна -82 лв
10. Гориво – 48 лв
11. Храна – 92 лв

 

Всичко за кампания №9 – 946 лв

Кампания №3

 

1. Импрегнатор – 45 лв
2. Ламперия – 270 лв
3. Храна – 175 лв
4. Железария – 120 лв
5. Гориво – 70 лв
6. Капаци – 50 лв

 

Всичко за кампания №3 – 730 лв

Кампания №6

 

1. Дървен материал в т.ч. – кофражна ламперия – 0.22 куб.м., облицовъчна ламперия 28 кв.м., первази 120 м., летви – 0.112 куб.м., транспорт – 720 лв
2. Строителни материали в т.ч. изолационна мембрана 30 кв.м., 5000 бр пирони за пневматичен пистолет, 4 бр. флакони за монтажна пяна, 2 бр. пълнители силикон, 200 бр. винтове за дърво, шайби и панти – 99.70 лв
3. Гориво за автомобили, газ, генератор – 144 лв
4. Храна и напитки – 185.50 лв

 

Всичко за кампания №6 – 1134.20 лв
Разход зазимяване – 149 лв

Кампания №8

 

1. Железария, кюнци, тухли и цимент – 87 лв
2. Гориво – 50 лв
3. Храна и напитки – 372 лв
4. Материали – 150 лв

 

Всичко за кампания №8 – 659 лв