Какво представлява заслонът

На разходка, за отмора? Не цапайте, бе хора!

Заслон “Велийца” представлява дървена постройка, която се състои от общо помещение – предверие и трапезария на приземния етаж, и общо спално помещение, разположено под покрива. Заслонът е предвиден да подслони в нормални условия около 10 души, но при необходимост могат да пренощуват и 15 души. Моля, имайте предвид, че от съображения за сигурност в спалното помещение на горния етаж не трябва да има повече от осем души едновременно!

 

Трапезарията на заслона е снабдена с две масивни маси, пейки и миндери, както и няколко плота и етажерки. В скосеното пространство на приземния етаж е оформен кът за спане, където има легла за двама души. В трапезарията е инсталирана печка на дърва, която служи за отопление на целия заслон. Печката не бива да бъде ползвана за приготвяне на храна, а само за затопляне на вода, чай, кафе и т.н.

 

Пазете заслона от пожар! Имайте предвид, че е изграден изцяло от дърво и е  импрегниран с лесно запалими материали! В предверието на заслона има малък пожарогасител.

 

 

Спалното помещение, разположено под покрива на заслона, е с площ около 25 кв.м. Снабдено е с дунапренени матраци и може да приюти до 8 души.

 

Заслонът е снабден с посуда от първа необходимост, като чинийки, чаши, купички, чайник и кафеварка, които може да бъдат ползвани свободно, но задължително трябва да бъдат измити и подсушени след употреба. Моля, не носете и не оставяйте в заслона пластмасова посуда и прибори за еднократна употреба. 

 

В двора на заслона е “доведена” вода, чиито източник е “Орцева чешма”, разположена непосредствено до кръстопътя в северния край на поляната. Моля, имайте предвид, че в края на лятото и през есенно-зимния период е възможно водата да намалее и пресъхне, поради общото засушаване характерно за този период. По тази причина е добре при планирано посещение на заслона винаги да имате със себе си запас от питейна вода. Като резервен водоизточник може да се ползва каптираната вода, която ще откриете на съседната поляна, на около 150 – 200 метра западно от заслона.

 

Също така в двора на заслона е обособено огнище, което е предвидено за палене на лагерен огън и приготвяне на скара.

 

 

 

Заслон “Велийца” е снабден със соларна система за производство на електричество. Същата служи основно за захранване на осветителните тела в двете помещения, както и за зареждането на мобилно устройство през USB. Моля, ползвайте системата разумно т.е. гасете лампите, когато не са необходими, защото не бива да се допуска пълно разреждане на акумулатора. Не правете каквито и да било модификации на електрическата инсталация, защото това би могло да доведе до късо съединение, пожар или повреда на системата!

 

Тоалетната, която обслужва заслона, се намира на около 50 метра в южна посока. Тя е от компостен тип т.е. изисква поставянето на дървени стърготини (трици) след ползване. 

 

Дърва за огрев. Въпреки че заслонът се намира в гората, трябва да използваме разумно наличните дърва и да не изгаряме такива излишно. В идеалния случай е добре сами да си съберем сухи дърва от гората, а складираните такива да оставим за ползване в ситуации, когато времето е лошо, дървата са мокри и т.н. Ако намерите нарязани и нацепени дърва (обикновено под верандата от юг), моля имайте предвид, че те са предвидени за ползване в печката, отопляваща заслона. За външното огнище ползвайте по-големи и ненарязани дърва. В предверието на заслона сме оставили брадва и трион. Работете внимателно с тях, така че да не се нараните и да запазите инструментите здрави.

 

Отпадъци. Всички отпадъци, генерирани по време на престоя в заслона, следва да бъдат отнесени към контейнерите за боклук в населените места. Не оставяйте нищо след себе си, включително торби с боклук, храна, консерви и други вещи, които мислите, че могат да бъдат полезни. Също така не изгаряйте отпадъци в огнището или печката!